Programi sportske gimnastike provoditi će se tri puta tjedno u različitim terminima vježbanja kreiranih s obzirom na dob djece. Programi za djecu mlađe dobne skupine provoditi će se u trajanju od 45 minuta. Programom će se utjecati na učenje novih motoričkih znanja te usavršavanje osnovnih biotičkih znanja. Programi djece starije dobne skupine provoditi će se u trajanju od 60 minuta. Polaznici programa već posjeduju određene motoričke vještine i znanja s obzirom na njihovu starosnu dob. Programom će se nastavljati razvijati motorička znanja kod djece kroz rad na spravama s postepenim uvođenjem predvježbi i metodike koja će im omogućiti učenje osnovnih gimnastičkih elemenata. Polaznici oba programa će savladati osnovne gimnastičke elemente poput raznih vrsta koluta, premeta, skokova, visova, njihova, upora i slično. U glavnom dijelu treninga dominantno se vježba kroz poligone, stazni te stanični oblik vježbanja.

Plan i program sportske gimnastike za djecu od 4 – 10 godina starosti

PROGRAM ZA DJECU OD 4 – 6 GODINA STAROSTI

Program će se provoditi u trajanju od 45 minuta. Programom će se utjecati na učenje novih motoričkih znanja te usavršavanje osnovnih biotičkih znanja. Djeca se ovim programom prilagođavaju nadolazećim zahtjevima gimnastike, isprobavaju i vježbaju na svim spravama kroz jednostavne predvježbe i osmišljenu metodiku elemenata koja će im kasnije poslužiti kao temelj u njihovom bavljenju gimnastikom ili sportom općenito. U ovome programu djeca vježbaju bez roditelja, zadovoljavaju svoju primarnu potrebu za kretanjem, uz nezaobilaznu igru i socijalizaciju s drugom djecom u grupi. U ovom programu u glavnom dijelu treninga dominantno se vježba kroz poligone, stanične te stazne oblike vježbanja.

PROGRAM ZA DJECU OD 7 – 10 GODINA STAROSTI

Program će se provoditi u trajanju od 60 minuta. Polaznici programa već posjeduju određene motoričke vještine i znanja s obzirom n njihovu starosnu dob. Programom se nastavljaju razvijati motorička znanja kod djece kroz rad na spravama s postepenim uvođenjem težih predvježbi i metodike koja će im omogućiti učenje osnovnih gimnastičkih elemenata. Polaznici programa će savladavati osnovne gimnastičke elemente poput raznih vrsta koluta (naprijed, natrag, na pružene noge, raznožno), premeta strance, visova, njihova, vježba ravnoteže i jačanja i poboljšanje koordinacije lokomotornog sustava. Polaznici će se u ovom programu upoznati sa osnovnim kretanjima i položajima na gimnastičkim spravama (tlo, greda,trampolin…). Programi će se također bazirati na raznim poligonima koji će biti sastavljeni od raznih biotičkih motoričkih znanja, provoditi će se stazni i stanični oblik vježbanja. Posebnost ovog programa je ta što program olakšava izvedbu gimnastičkih elemenata na satu tjelesne i zdravstvene kulture sa kojima će se polaznici sresti već u razrednoj nastavi, te predstavlja izvrsnu bazu za bavljenje bilo kojim drugim sportom u budućnosti.

Popis programskih cjelina i koji će biti zastupljeni u programu sportske gimnastike u svim programima vježbanja

  • Biotička motorička znanja
  • Programska cjelina tlo
  • Programska cjelina greda
  • Programska cjelina karike
  • Programska cjelina ruče
  • Programska cjelina trampolin
  • Programska cjelina preskok