Naziv projekta: UP.04.2.1.07.0101 A4S – Active for Slavonija
Ime korisnika: Sportsko rekreativna udruga “SVE ZA SPORT”
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Iznos bespovratne potpore: 1.954.400,00 kn
Trajanje projekta: 02.11.2020. – 02.11.2022.
Područje provedbe: Virovitičko-podravska županija

Cilj Elementarne sportske škole je okupiti djecu u dobi od 4 do 10 godina te ih uključiti u organiziranu tjelesnu aktivnost pod stručnim nadzorom kineziologa. Smisao programa nije stvaranje vrhunskih sportaša, već razvoj motoričkih sposobnosti i socijalizacija djece, kako bi stekla sve preduvjete za kasnije bavljenje sportskim aktivnostima i usmjerila se na odabrani sport. Treninzi su usmjereni na razvoj svih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti kod djece, a najveći je naglasak na koordinaciji kao jednoj od najvažnijih motoričkih sposobnosti, jer ona predstavlja sposobnost upravljanja pokretima tijela, visoka razina koordinacije djeci omogućuje uspješniju i kvalitetniju izvedbu određenih aktivnosti. Sadržaji koji su zastupljeni u Elementarnoj sportskoj školi su svi prirodni oblici kretanja i osnovni elementi brojnih sportova. Igre kao osnovnog, razvojnog, psihosocijalnog elementa neće nedostajati. Programi će se provoditi 3 puta tjedno u različitim terminima vježbanja kreiranih u skladu sa starosnom dobi djece.

Sve aktivnosti Elementarne sportske škole vodit će mladi (za koji dan) diplomirani kineziolog Vatroslav Golub. Rođeni virovitičanin koji je još od djetinjstva uključen u razne organizirane sportske aktivnosti. Bavio se plivanjem te košarkom kojom se i danas aktivno bavi, član je košarkaškog kluba Virke iz Virovitice.

Plan i program Elementarne sportske škole za djecu
u dobi od 4 -10 godina starosti

Cilj elementarne sportske škole je okupiti djecu u dobi od 4 do 10 godina starosti te ih uključiti u organiziranu tjelesnu aktivnost pod stručnim nadzorom kineziologa. Smisao programa nije stvaranje vrhunskih sportaša, već razvoj motoričkih sposobnosti i socijalizacija djece, kako bi stekla sve preduvjete za kasnije bavljenje sportskim aktivnostima i usmjerila se na odabrani sport. Treninzi su usmjereni na razvoj svih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti kod djece, a najveći je naglasak na koordinaciji kao jednoj od najvažnijih motoričkih sposobnosti, jer ona predstavlja sposobnost upravljanja pokretima tijela, visoka razina koordinacije djeci omogućuje uspješniju i kvalitetniju izvedbu određenih aktivnosti. Sadržaji koji su zastupljeni u Elementarnoj sportskoj školi su svi prirodni oblici kretanja i osnovni elementi brojnih sportova. Igre kao osnovnog, razvojnog, psihosocijalnog elementa neće nedostajati. Programi će se provoditi 3 puta tjedno u različitim terminima vježbanja kreiranih u skladu sa starosnom dobi djece.

Program za djecu od 4 – 6 godina starosti

Program će se provoditi u trajanju od 45 minuta. Program omogućava zadovoljenje dječje potrebe za igrom, usvajanje i usavršavanje motoričkih znanja, razvijanje motoričkih sposobnosti kod djece; program također utječe na poboljšanje i razvitak moralnih svojstava djeteta i njegovih radnih navika, utječe na razvoj samodiscipline, suradnje i samostalnosti u radu kao i u pomaganju drugima. U programu će najviše biti zastupljena biotička motorička znanja kao što su hodanje, trčanje, puzanje, kotrljanje, naskoci, saskoci, sastavljena od raznih poligonskih načina vježbanja, poticati će se motoričko učenje pomoću igara i elementarnih oblika kretanja.

Program za djecu od 7 -10 godina starosti

Program će se provoditi u trajanju od 60 minuta. Cilj programa je omogućiti djeci stjecanje iskustava pokretom; poticati usvajanje znanja o različitim sportovima i vrijednosti bavljenja sportom, poticati pozitivan stav prema zdravom načinu života i zdravoj prehrani. Utjecati će se na psihosomatski razvoj djece, educirati o očuvanju i unapređenju zdravlja, stvarati naviku svakodnevnog tjelesnog vježbanja. Primjenom različitih kinezioloških operatora utjecati na razvoj motoričkih sposobnosti, a naglasiti razvoj koordinacije, ravnoteže i fleksibilnosti.

Programski sadržaji zastupljeni u Elementarnoj sportskoj školi u svim programima vježbanja:

 

Biotička motorička znanja

– svladavanje prostora,

– savladavanje prepreka,

– savladavanje otpora,

– manipuliranje objektima

Tehnike sportskih disciplina

– atletika,

– rukomet,

– nogomet,

– košarka,

– odbojka,

– borilački sportovi…

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment